Aanpak wooncrisis in Vlaanderen: Half miljoen nieuwe woningen nodig tegen 2035

De wooncrisis in Vlaanderen vraagt om een dringende en ambitieuze aanpak, aldus Embuild Vlaanderen. Volgens de sector dreigen we tegen 2035 te kampen met een tekort van maar liefst 500.000 woningen. Om deze schaarste tegen te gaan, roepen ze op om 45.000 nieuwe woningen per jaar te zetten, in combinatie met een grootschalige renovatie van bestaande woningen. Het tekort is een gevolg van onder andere de huishoudensgroei, sloop van slechte woningen en een stijgende vraag naar specifieke woonvormen zoals tweedeverblijven.

Groei van huishoudens vs sloop van residentiële gebouwen

Volgens prognoses van Statbel worden er tussen 2023 en 2035 maar liefst 230.000 nieuwe huishoudens verwacht in Vlaanderen. Vooral eenpersoonshuishoudens groeien sterk, met een verwachte toename van 153.000. Tegelijkertijd werden er in 2023 bijna 14.000 vergunningen verleend voor de sloop van residentiële gebouwen. Embuild Vlaanderen verwacht dat dit tempo zal versnellen, aangezien veel woningen niet voldoen aan toekomstige behoeften en energiedoelstellingen.

Tussen 2023 en 2035 worden er 230.000 nieuwe huishoudens verwacht in Vlaanderen. Vooral eenpersoonshuishoudens groeien sterk.

Toenemende vraag door andere woonvormen

Een toenemend aantal woningen in Vlaanderen wordt niet gebruikt als hoofdverblijf, maar voor doeleinden zoals tweede verblijven of studentenhuisvesting. Dit resulteert in een groei van 8,7% naar 13% van het woningbestand tussen 1992 en 2021 en zal ook in de toekomst de vraag naar woningen nog doen toenemen.

Wat is de oplossing voor het tekort aan woningen in Vlaanderen?

Om dit tekort aan te pakken, zou er tegen 2035 een toereikend aanbod aan kwaliteitsvolle en betaalbare woningen in Vlaanderen moeten gerealiseerd worden. Concreet stelt Embuild Vlaanderen voor:

  • 230.000 nieuwe woningen om de huishoudensgroei op te vangen.
  • Vervang gesloopte woningen met 182.000 tot 240.000 woningen.
  • Anticipeer op de toenemende vraag naar tweede verblijven en studentenhuisvesting, met 30.000 woningen.

 

Alles samen zijn er 500.000 nieuwe woningen nodig om aan de woonbehoefte te voldoen. Daarnaast benadrukt Embuild Vlaanderen de noodzaak om een miljoen woningen te renoveren naar label A, in lijn met de energie- en klimaatdoelstellingen.

Benieuwd naar onze nieuwbouwprojecten? Bekijk het volledige aanbod

 

Bron: embuildvlaanderen 18/01/2024

Tekst: Hespel Eline

Ontdek ons aanbod

Met onze vastgoedkantoren te Tielt, Nieuwpoort, Veurne, Poperinge en Waregem bieden wij een uitgebreid en gevarieerd aanbod vastgoed in uw buurt: van rijhuizen tot riante villa’s en herenhuizen, appartementen of een luxueus penthouse en nieuwbouwwoningen.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.