Hoge inflatie: vastgoed blijft het ideale antigif

Torenhoge energiekosten, een duurdere winkelkar, dalende waarde van ons spaargeld… Het is niet enkel één van de voorkomendste gespreksonderwerpen de laatste maanden, het is een jammer feit wat ieder dagelijks aan de lijve ondervindt.

Vlaemycnk blog: Hoge inflatie

Vlaemycnk blog: Hoge inflatie

Onze financiële welvaart staat onder druk

Een pandemie, oorlog in Oekraïne, klimaatproblematiek, er is altijd wel één of andere oorzaak die kan zorgen voor wereldwijde onrust waardoor onze financiële welvaart wordt bedreigd. Eén tweet van Elon Musk, één beslissing van een of andere president, een terroristengroep die plots weer besluit actie te ondernemen, meer is er niet nodig om de financiële markten te laten daveren op hun grondvesten, de aandelenkoersen bloedrood te laten kleuren of de bitcoin te doen wegzinken naar een niveau waar velen nooit van hadden gedacht dat het nog mogelijk was.

Helaas kunnen wij u niet vertellen wanneer de zoveelste crisis zal over zijn of voorspellen hoe de toekomst er zal uitzien. Wat we wel kunnen is lessen trekken uit het verleden, alles in een groter plaatje bekijken en proberen u te helpen de bescherming te vinden voor uw zorgvuldig opgebouwd vermogen en als het een beetje kan meteen een langetermijnoplossing te bieden voor uw successie.

Waarom dan vastgoed verkiezen, t.o.v. andere alternatieven.

De redenen zijn divers:

Bekijken we de evolutie van de vastgoedprijzen in vergelijking met de inflatie over de afgelopen 50 jaar dan zien we dat de vastgoedprijzen op lange termijn altijd sneller stijgen dan de inflatie. Lezers die enkele tientallen jaren geleden vastgoed hebben gekocht of gebouwd zullen dit zeker kunnen beamen. Zullen die vastgoedprijzen dan blijven stijgen?

Stijgende rentes hebben een afremmende invloed maar er zijn ook veel indicatoren die wijzen op een positief antwoord op die vraag. Kijken we naar de ons omringende landen dan moeten we concluderen dat er nog heel wat marge zit op onze prijzen.

Stijgende bouwkosten bij nieuwbouw zorgen ook voor stijgende prijzen
op de herverkoopmarkt. De verschuiving van nieuwbouwkopers naar de herverkoopmarkt zorgt voor een heel snelle nivellering van het eventuele prijsverschil. Als de panden die nu worden gebouwd binnen een 10 of 15 tal jaar opnieuw op de markt komen zullen de
gestegen bouwkosten mee verrekend zijn in de prijsbepaling. Niemand
wil immers met “verlies” verkopen.

Wonen is en zal altijd een basisbehoefte blijven. Huren of kopen, ieder van ons heeft een dak boven zijn hoofd nodig. De bevolking blijft groeien, migratie neemt toe, de gezinssamenstelling evolueert (meer singles), ouderen blijven langer thuis wonen. Maar de bewoonbare oppervlakte in ons land is meer dan ooit beperkt. Vergunningstrajecten kunnen een lijdensweg zijn voor ontwikkelaars. Nieuwe gebieden kunnen nog amper aangesneden worden, om dan nog maar te zwijgen over de fameuze bouwstop. Je hoeft geen economist te zijn om te begrijpen dat prijzen niet zullen dalen als de vraag groeit en het aanbod daalt.

Niet enkel waardestijging is echter belangrijk, ook timing kan een cruciale rol spelen. Het zal je maar overkomen dat je levenslang een aandelenportefeuille opbouwt met de bedoeling deze te verkopen moment dat je op het pensioen gaat. Helaas bevinden de financiële markten zich in een berenmarkt net in die periode. Dan heb je de keuze tussen verlies nemen, of wachten op betere tijden. Intussen kan je de eerste jaren van je pensioen niet altijd je uitgestelde plannen realiseren. Vastgoed kent die volatiliteit niet en zal die ook nooit kennen. Aandelen kunnen sneller in waarde toenemen dan vastgoed, onmiskenbaar. Maar waardeverlies is de andere kant van de medaille. Realisatie van je opgebouwd vermogen via vastgoed is veel minder momentgevoelig dan andere alternatieven. De bewoonbare oppervlakte in ons land is meer dan ooit beperkt. Vergunningstrajecten kunnen een lijdensweg zijn voor ontwikkelaars. Nieuwe gebieden kunnen nog amper aangesneden worden, om dan nog maar te zwijgen over de fameuze bouwstop. Je hoeft geen economist te zijn om te begrijpen dat prijzen niet zullen dalen als de vraag groeit en het aanbod daalt.

Vlaemynck blog: Hoge inflatie

Vlaemynck blog: Hoge inflatie

"Ondanks de recente rentestijgingen blijft het dus nog altijd interessant om een lening aan te gaan om vastgoed te kopen."

Rentestijgingen

We hebben het al kort aangehaald. Rentestijgingen zetten druk op de vastgoedprijzen. Hoe duurder het wordt om te lenen, hoe kleiner het budget tot aankoop wordt. Op dat vlak hebben we afgelopen jaren extremen gezien. Lenen aan minder dan 1% op een termijn van 15 jaar waren geen uitzondering. 15 jaar lenen aan 1% met een inflatie van enkele procenten: dat is slapend geld verdienen!!! De tijd van de extreem lage intrestvoeten lijkt echter voorbij. Centrale banken hebben de afgelopen maanden reeds verschillende malen de referentietarieven opgetrokken. Plaatsen we dit opnieuw in een groter plaatje dan zien we dat ondanks de recente stijgingen lenen voor vastgoed nog steeds goedkoop is. Velen kunnen zich nog de rentes van 13% herinneren uit de jaren 80. Toen betaalde je op een lening van 100.000 EUR over 15 jaar 127.743 EUR!!!! intresten en diende je 1.265 EUR per maand af te betalen. Leen je vandaag aan 2,5% dan bedraagt deze intrestlast 20.022 EUR en kun je afbetalen met 667 EUR per maand.

2,5% rentetarief staat in de praktijk eigenlijk gelijk met gratis lenen als de inflatie eveneens 2,5% bedraagt. Weet dat het streefdoel van de centrale banken een inflatie is van rond de 2% dus op lange termijn kan zeker rekening gehouden worden met een dergelijke inflatiecijfers. De huidige extreem hoge inflatiecijfers zullen immers (hopelijk) ook niet aanhouden.

Tips

Tot slot geven we jullie graag nog enkele tips rekening houdende met de huidige vastgoedmarkt:

  • De gestegen grondstofprijzen kunnen zorgen voor aanzienlijke prijsstijgingen van projecten waarvan het bouwen nu start of nog moet starten. De promotor zal dit immers steeds doorrekenen. Door te kopen in een project dat er reeds staat vermijd je die prijsstijging en koop je eigenlijk aan de “oude prijzen”
  • Indien u koopt, zorg dat in de compromis uitdrukkelijk is opgenomen dat de vermelde prijs niet voor herziening vatbaar is
  • Durf te lenen en maximaliseer het rendement op uw eigen geld
  • Koop toekomstgericht: hou rekening met de normen en eisen waaraan woningen moeten voldoen

 

Bij Vlaemynck hebben we ervaren en professionele vastgoedconsultants die u te allen tijde kunnen bijstaan met raad en daad in uw zoektocht. Een mooi huis is immers één zaak, het juiste huis op maat van uw persoonlijke situatie en financiële draagkracht vraagt immers een meer doorgedreven aanpak waarin wij het verschil willen maken.

Op zoek naar een rendabele belegging in vastgoed?

Wij bij Vlaemynck Vastgoed kunnen u, naast uw keuze voor het juiste investeringsvastgoed, ook begeleiden in fiscale optimalisatie (al dan niet samen met uw persoonlijk adviseur). Zo bent u niet enkel zeker van huurinkomsten en een mooi meerwaarderendement maar kunt u ook genieten van advies waardoor het fiscaal plaatje van uw investering wel eens beter zou kunnen meevallen dan u denkt.

Ga voor een slimme keuze in vastgoed en vind een Vlaemynck makelaar in jouw buurt.

Wenst u meer te weten te komen over investeren in vastgoed, schrijf u dan in.

Schrijf u snel in! Klik hier

 

Tekst: Nikolaas De Clerck

Ontdek ons aanbod

Met onze vastgoedkantoren te Tielt, Nieuwpoort, Veurne, Poperinge en Waregem bieden wij een uitgebreid en gevarieerd aanbod vastgoed in uw buurt: van rijhuizen tot riante villa’s en herenhuizen, appartementen of een luxueus penthouse en nieuwbouwwoningen.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.