Slimmer investeren in vastgoed

Vastgoed blijft een mooie investering voor wie vermogen wil opbouwen, van een maandelijks aanvullend inkomen wil genieten of de inflatie te slim af wil zijn. Maar niet elk type vastgoed biedt zo’n zorgeloos genot.

Ook hier kan de klimaatopwarming serieus roet in het eten gooien van de investeerder, of beter gezegd de maatregelen die overheden nemen om de klimaatdoelstellingen te halen. Van een E-peil heeft iedereen al gehoord, een asbestinventaris is nieuw sedert 2023, verplichte renovaties bij een slecht E-peil, indexatieverbod,…. Er duiken meer en meer valkuilen op waarmee een goede huisvader-investeerder rekening dient te houden bij de keuze van een vastgoedinvestering.

In oktober 2022 werd beslist een beperking op te leggen op de indexatiemogelijkheden voor energieverslindende huurwoningen. Voor woningen zonder EPC-label of met een label E of F geldt een verbod om te indexeren. Voor woningen met EPC-label D is een indexatiebeperking van 50% van toepassing. De huurprijs van energiezuinige woningen met een EPC-label A, B en C is niet onderhevig aan deze beperking en kan dus wel nog volledig geïndexeerd worden. Deze maatregel werd ingevoerd als tijdelijke maatregel, met name vanaf 1 oktober 2022 tot en met 30 september 2023, maar dit zou wel eens een maatregel kunnen zijn die permanent zal gelden in de toekomst.

Huurindexatie is voor een investeerder de natuurlijke bescherming tegen inflatie. Elk jaar kan hij zijn huurprijs aanpassen aan de levensduurte. Zijn rendement is met andere woorden inflatiebestendig. Deze bescherming smelt echter als sneeuw voor de zon wanneer een slecht EPC-label de indexatie verbiedt.

Renoveren dan maar?

Het is geen geheim dat renovaties grote en onvoorziene kosten met zich mee brengen. Bovendien zijn zij niet altijd eenvoudig uit te voeren: huis bewoond, bij een appartement heb je niet alles onder eigen controle, tijdsgebrek, aannemers die zich niet aan de afspraak houden…. Het zijn zorgen die een investeerder liever vermijdt zodat hij zijn aandacht kan focussen op zijn dagdagelijkse werkzaamheden.

Maar renoveren of niet is niet altijd een eigen keuze. Vanaf 2023 geldt immers de verplichting voor nieuwe eigenaars van energieverslindende woningen (EPC E of F) om binnen de 5 jaar na aankoop de woning grondig energetisch te renoveren tot minimum EPC label D. Iets wat zeker moet meegerekend worden in uw voorafgaande inschatting van het rendement van uw investering.

Bent u al eigenaar van een energieverslindend pand? Ontspringt u dan de dans? Helaas niet! Dan krijgt u tijd tot 2030 om het energielabel minstens naar D te brengen. Uitstel is geen afstel.

En dit is nog maar het begin. De minimumeisen naar energiezuinigheid zullen in de komende jaren stelselmatig verstrengen. Het is immers de doelstelling van de overheid dat elk huis en elk appartement in Vlaanderen tegen 2050 een EPC-label A heeft. Er is nog veel werk aan de winkel als je weet dat +/- 85% van de Vlaamse woningen werden gebouwd vóór 1981, de tijd waar amper belang werd gehecht aan duurzaam- en energiezuinigheid.

Blog: slimmer investeren in vastgoed

Blog: slimmer investeren in vastgoed

Wat nu?

Hoe dient u als goede huisvader hier nu mee om te gaan? Wat dient u te doen met uw oude panden die u momenteel in bezit hebt? Om de hoeveel jaar vernieuwt een doorwinterde vastgoedinvesteerder zijn patrimonium? Hoe verzekert u zich, als investeerder, van een zo zorgeloos mogelijke verhuur? Op welke manier kunt u uw rendement waarborgen?

Roadshow: Slimmer investeren in vastgoed

Een must-see voor ieder die wenst te investeren in vastgoed. U zal terug huiswaarts keren zonder honger of dorst en met een verrijkt inzicht.

Blog: Slimmer investeren in vastgoed

Blog: Slimmer investeren in vastgoed

Tijdens onze Roadshow “Slimmer investeren in vastgoed” komen verschillende specialisten aan het woord die u een antwoord zullen geven op deze vragen en meer. Er zal een volledig beeld geschetst worden van waar u als vastgoedinvesteerder allemaal rekening moet mee houden om naast uw vastgoed ook uw rendement duurzaam te houden.

Maar we gaan nog verder dat dit. Ook de fiscaliteit komt aan bod. Zijn er nog fiscale voordelen aan investeringsvastgoed? Hoe optimaliseert u best? Wat mogen we verwachten naar de toekomst inzake fiscale behandeling?

Voor ons is dit dagelijkse kost, wij volgen alle marktevoluties en wetgeving op de voet en hebben de perfecte voeling met de realiteit on the field. Deze kennis en inzichten zullen we met u delen in een losse, aangename uiteenzetting gevolgd door een hapje en een drankje waarbij u verdere vragen kan stellen aan ons team.

Wenst u meer te weten te komen over Slimmer investeren in vastgoed, schrijf u dan in.

Schrijf u snel in:

Roadshow: slimmer investeren in vastgoed in Poperinge
Roadshow: slimmer investeren in vastgoed in Tielt
Roadshow: slimmer investeren in vastgoed in Kust
Roadshow: slimmer investeren in vastgoed in Waregem

 

 

Tekst: Nikolaas De Clerck

Ontdek ons aanbod

Met onze vastgoedkantoren te Tielt, Nieuwpoort, Veurne, Poperinge en Waregem bieden wij een uitgebreid en gevarieerd aanbod vastgoed in uw buurt: van rijhuizen tot riante villa’s en herenhuizen, appartementen of een luxueus penthouse en nieuwbouwwoningen.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.