Verhuren en huren – aantrekkelijker dan ooit!

De huurmarkt is aantrekkelijker dan ooit. Berichtgevingen liegen er niet om. De huurder zet de stap vooral vanuit financiële redenen of omwille van de flexibiliteit dat een huurpand biedt, de verhuurder zet de stap door de grote vraag naar woonruimte, het huurrendement en het gebrek aan alternatieven voor veilige beleggingen.

Elke partij heeft zijn eigenen redenen. Maar hoe gaat dit nu allemaal in zijn werk? Wij, bij Vlaemynck Vastgoed, staan zowel de huurder als verhuurder graag bij in het volledige proces.

Waarom huren?

De redenen om te kiezen voor huren zijn divers:

Enerzijds is het voor jonge “starters” vaak moeilijk om een lening te krijgen, indien zij niet over een substantieel bedrag aan eigen middelen beschikken. Maar naast het financiële zien wij ook andere redenen waarom jonge mensen huur verkiezen. Huren biedt flexibiliteit: aftasten waar jouw toekomst ligt op carrièregebied en jouw woonplaats afstemmen hierop kan een zinvolle strategie zijn. Jongeren hebben vaak andere dromen dan enkel die eigen baksteen. Een stuk van de wereld zien vooraleer een gezin te starten, diverse steden leren kennen, onderzoeken wat je belangrijk vindt aan een woning, … Huren biedt hun de flexibiliteit van een eigen stek, die ze op relatief korte termijn en zonder al te grote kosten en administratieve rompslomp kunnen inruilen.

Maar ook een ouder publiek ruilt zijn of haar eigen woning vaak in voor een huurpand. Kleiner willen wonen met minder onderhoudswerk is hiervan vaak de achterliggende reden. Intussen zijn de kinderen hun eigen weg ingeslagen en is het tijd om te genieten van een welverdiend pensioen. Hierbij wordt vaak de eigen woning verkocht en kan een stuk van de opbrengst doorgeschoven worden naar de kinderen in het kader van successieplanning. Het aankopen van een nieuw pand brengt opnieuw een investering met zich mee, administratie en bovendien sta je als eigenaar altijd 100% in voor eventuele onverwachte kosten. Zorgeloos huren biedt voor veel mensen hier een oplossing.

Woning huren of verhuren?

Woning huren of verhuren?

Mijn eerste keer…

…als huurder

Eens je de keuze maakt te huren, dien je jouw budget te berekenen. Hoeveel huurprijs kan je aan. Hou er rekening mee dat het niet louter en alleen bij de huur blijft, reken ook andere kosten in zoals syndickosten (bij mede-eigendom), energiekosten, kleine herstellingswerken, …

Eens het budget bepaald is, kan je terecht op verschillende portaalsites, zoals Zimmo, Immoweb, Vlan, … om het aanbod te bekijken.

Wacht nooit te lang een bezoek in te plannen, want het gaat heel snel. Het aanbod is stukken kleiner dan de vraag.

Om in aanmerking te komen om te huren, zal je een kandidatuur moeten indienen. Ook de loonfiches van de laatste 3 maanden zullen opgevraagd worden. De eigenaar kiest dan welke kandidaat hij wenst als nieuwe huurder.

… als verhuurder

Als verhuurder in spe zal je enkele keuzes moeten maken zoals het kiezen voor private of sociale verhuur, welke huurprijs, welk contract, welke verzekering moet ik afsluiten…?

Laat je steeds bijstaan door een professional. Die zijn steeds op de hoogte van de huidige wetgevingen en hebben voldoende ervaring op de huurmarkt.

Als verhuurder kies je zelf wie jouw huurder wordt. Als eigenaar heb je het recht enkele documenten op te vragen om een idee te krijgen van de (financiële) situatie van een kandidaat-huurder.

Woning huren of verhuren

Woning huren of verhuren

Droomwoning gevonden/droomhuurder gevonden!

Als de kandidatuur goedgekeurd is, kan het (geringe) administratieve gedeelte starten. Er zal een huurovereenkomst opgemaakt worden. De termijn kan één, drie of negen opeenvolgende jaren zijn, dit in overleg met eigenaar.  

Naast de huurovereenkomst zal er ook een plaatsbeschrijving opgemaakt worden. Dit is een fotodossier met beschrijving van de materialen in de woning, eventuele schade wordt genoteerd. Dit zorgt ervoor dat er bij uittrede geen discussie mogelijk is.

Kosten huurder begin overeenkomst?

Als je de sleutels in ontvangst neemt van de nieuwe woning, zal je enkele bewijzen moeten voorleggen:

  • Eerste maand huur
  • 3 maanden huurwaarborg
  • Brandverzekering voor brand- en waterschade
  • Kost plaatsbeschrijving bij in- en uittrede

In orde? Proficiat met je nieuwe woning!

Wens je als eigenaar bijgestaan te worden in dit volledige proces? Ontdek via volgende link onze diensten.

Ga voor een slimme keuze in vastgoed en vind een Vlaemynck makelaar in jouw buurt.

 

 

 

Tekst: Nikolaas De Clerck

Ontdek ons aanbod

Met onze vastgoedkantoren te Tielt, Nieuwpoort, Veurne, Poperinge en Waregem bieden wij een uitgebreid en gevarieerd aanbod vastgoed in uw buurt: van rijhuizen tot riante villa’s en herenhuizen, appartementen of een luxueus penthouse en nieuwbouwwoningen.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.