6% BTW bij aankoop van uw woning of appartement: wacht niet langer

Bespaar duizenden euro's bij de aankoop van uw nieuwbouwwoning of -appartement door nog te profiteren van het voordelige 6% BTW-tarief in plaats van het standaardtarief van 21%.

Dit maakt een aanzienlijk verschil in uw budget, met potentiële besparingen die kunnen oplopen tot tienduizenden euro's. Wacht niet te lang! Na 31 december 2024 vervalt deze gunstige regeling voor sleutel-op-de-deur aankopen met 6% BTW definitief.

Achtergrond van het verlaagd BTW-tarief

Het 6% BTW tarief, dat al jaren bestond in 32 centrumsteden, kende in 2021 een heel belangrijke tijdelijke uitbreiding. Niet alleen werd het 6% BTW tarief voor afbraak en heropbouw uitgebreid naar het volledige Belgische grondgebied maar door de uitbreiding werd het ook mogelijk een pand aan te kopen aan 6% BTW i.p.v. 21%. Voorheen was aankoop (sleutel op de deur) uitgesloten en was het dus enkel van toepassing voor eigenaars die zelf afbreken en heropbouwen. Corona bracht versoepeling op dat gebied. Als een stimuleringsmaatregel besloot de regering dat onder bepaalde voorwaarden klanten van sleutel-op-de-deurbedrijven en projectontwikkelaars nu ook kunnen profiteren van het verlaagde BTW-tarief bij afbraak en heropbouw. Dit betekent dat eveneens “kopers” kunnen genieten van de voordelen van het 6% BTW-tarief en aanzienlijke besparingen kunnen realiseren bij de aankoop van hun droomwoning.

Voorwaarden voor de 6% BTW

Om te kunnen genieten van de 6% BTW moet je als koper voldoen aan enkele voorwaarden:

  1. Het moet gaan om je eigen woning. Je dient er aldus je domicilie te plaatsten;
  2. Het moet gaan om je enige woning. Je huidige woning vormt geen obstakel. Er is ruim voldoende tijd om deze te verkopen na je verhuis;
  3. De bewoonbare oppervlakte mag maximaal 200 m² zijn;
  4. Deze voorwaarden dienen vervuld te blijven gedurende 5 jaar.

Overgangsmaatregelen voor 2024

De maatregel voor verlaagde BTW liep oorspronkelijk tot eind 2022 maar werd verlengd tot eind 2023. Bij de begrotingsopmaak in oktober 2023 ging de maatregel voor een groot deel op de schop. Vanaf 1 januari 2024 is het immers niet meer mogelijk uw woning te kopen aan 6% BTW.

Gelukkig zijn er afdoende overgangsmaatregelen voorzien waardoor het nog altijd mogelijk is om in bepaalde gevallen aan te kopen aan 6% BTW.

Voor projecten waarvan de vergunning werd ingediend vóór 1 juli 2023 kan immers nog volledig 2024 aan 6% BTW gefactureerd worden, waardoor je de besparing nog volledig of tenminste gedeeltelijk kunt meepikken als koper. Koop je immers nu een woning op plan dan wordt deze gefactureerd in schijven tot aan de oplevering. Alle schijven die kunnen gefactureerd worden vóór 31 december 2024 zijn aan 6% BTW. Vanaf 1 januari 2025 is dit onherroepelijk aan 21%.

Wacht niet langer en profiteer van 6% BTW

Stel je aankoop niet uit en profiteer van deze financiële stimulans nu het nog kan door aan te kopen in één van onze projecten, want na 31 december 2024 is deze kans voorgoed voorbij.

 

Tekst: Nikolaas De Clerck

Ontdek ons aanbod

Met onze vastgoedkantoren te Tielt, Nieuwpoort, Veurne, Poperinge en Waregem bieden wij een uitgebreid en gevarieerd aanbod vastgoed in uw buurt: van rijhuizen tot riante villa’s en herenhuizen, appartementen of een luxueus penthouse en nieuwbouwwoningen.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.